Kurilian Bobtail
Verantwoord fokken van de Kurilian Bobtail
Verantwoord fokken
Een nestje fokken is leuk maar je moet jezelf wel afvragen waarom je het doet.
Mensen denken vaak dat je er veel geld aan verdient, want een beetje raskat kan vrij prijzig zijn in aanschaf.
Maar men vergeet vaak dat op het moment dat er kittens worden geboren er van tevoren al heel veel geld mee gemoeid is.
Denk aan de aanschaf van beide ouderdieren, goed voer, dierenartskosten, testen en meer.
( In het geval van de Kurilian Bobtail, in dit ras zijn nog geen erfelijke ziektes en afwijkingen bekend, en vind onze wereldwijde kattenvereniging FIFE testen overbodig. Wel zijn de FIV/FeLV testen verplicht. )
Juist daarom is het zo belangrijk om met goede ouderdieren te fokken uit goede, bewezen lijnen, anders is het geen fokken meer, maar vermeerderen zonder de kwaliteit van het ras te behouden.
Niet alle katten zijn geschikt om mee te fokken, je wilt n.l. dat de kittens niet alleen het beste van beide ouders krijgen, maar zelfs nog een betere versie daarvan worden.
Overweeg je dan toch een nestje te gaan fokken ga dan ten rade bij de fokker, want een goed fokker weet welke kittens geschikt zijn voor fok en of show.
De poes mag na haar eerste levensjaar kittens krijgen. Soms moet je besluiten om het iets erder te doen als de poes constant krols is . (Het is niet goed voor de poes als ze om de 2 weken krols zijn en niet gedekt worden). Als de poes krols is en je heb zelf geen kater dan ga je op zoek naar een geschikte kater die goed bij de poes past . En als je een geschikte kater heeft gevonden brengt je de poes naar de kater waar ze dan een paar dagen verblijft en hoop je dat het een succes volle dekking is. Als je zelf een kater in huis heb is het makkelijker je heb dan je kater voorhanden en de poes is al gewend aan de kater. De meeste catteries hebben hun kater apart zitten van de poes bij mij leeft de kater heerlijk met zijn harem in huis. De kater is hier ook onderdeel van de roedel . Soms gebeurd het dat de poes ondanks dat ze aan de pil is toch ongewild gedekt wordt door de kater . Dit is niet leuk voor de poes en de fokker maar dat risico wil ik nemen omdat ik niet wil dat de kater in een apart verblijf moet leven zonder contact met de andere poezen en zijn kittens. De kater hoort net zo goed bij het gezin als de poezen.
Na 3 weken nadat de kater en poes zijn samen geweest kan je zien of de poes drachtig is door de verandering in de hormonen gaan de tepels van de poes voller aanvoelen. In het begin kan ze wat misselijk zijn en eet ze niet zo veel . Hoe verder ze in de zwangerschap komt hoe meer ze gaat eten . En ze moet ook heel goed eten om haar kittens te laten groeien in haar buik. Vanaf de derde week zal de poes wat meer gaan groeien . Het meeste groeid ze tussen de 3 en 9 weken zwangerschap ze kunnen dan wel 1 a 2 kilo aankomen afhankelijk hoeveel kittens ze heeft. Tussen de 4 en de 5 weken kan je als de poes bij je ligt en je hand op haar ligt voelen naar de kittens. Je voelt dan kleine walnoten die bewegen in haar buik. Als ze verder in de zwangerschap komt is het moeilijk om te voelen naar de kittens . Het is ook afhankelijk hoeveel kittens ze zou krijgen bij de ene poes voel je heel veel getrappel en bij de andere poes bijna niets. Het is altijd weer een verrassing hoeveel kittens er komen. Je zou een echo kunnen laten maken van de zwangere poes maar ik kies er voor om dat niet te doen wil haar niet onnodig in een stress situatie brengen. Het is heel belangrijk dat de poes rust heeft en zich helemaal op haar gemak voelt in haar zwangerschap.
Na ongeveer 65 dagen kunnen de kittens geboren gaan worden.En dan eindelijk begint de bevalling dat is altijd een spannende gebeurtenis voor zowel moeder als de eigenaar. Het gebeurd soms dat de bevalling niet zo verloopt als je had gehoopt en heb je hulp nodig van de dierenarts. Als de bevalling niet goed op gang komt dan kan de dierenarts medicijnen geven om de weeen op te wekken. Het is anders als er een kitten vast zit in het geboortekanaal of de bevalling helemaal niet op gang komt dan is ingrijpen nodig en krijgt de moederpoes een keizersnede. Als de moederpoes een keizersnee heeft ondergaan dan is het de beste oplossing om de poes direct te laten steriliseren omdat bij een volgend nestje dit probleem zich nogmaals kan voordoen. Sommige fokkers zetten een poes die een keizersnee heeft gehad weer in voor de fok . Dit zou ik nooit doen .
En als de kittens uiteindelijk zijn geboren en alles is goed gegaan dan blijft het de eerste weken spannend. Het wegen doe je de eerste week 3 keer per dag om te zien of de kittens genoeg te drinken krijgen. Ook de voeding voor moeder is heel belangrijk die moet heel veel en goed eten krijgen ze moet tenslotte haar kittens van genoeg melk voorzien. Als de kittens goed groeien dan weeg ik ze na 3 weken 1 keer per dag.
De moeder mag zelf uitmaken waar ze haar kittens gaat krijgen als het maar een veilige plek is. De poezen geven op een gegeven moment zelf aan of ze de kittens lekker beneden wil hebben. De eerste tijd tot dat ze zinderlijk zijn verblijven ze in de woonkamer in de ren. De kittens komen dan in aanraking met alles wat er in huis gebeurd . Het is heel belangrijk dat ze kennismaken met alles wat er in huis gebeurd denk aan de stofzuiger, tv ,visite kinderen en wat nog meer.
Met 5 weken krijgen ze hun eerste wormenkuur ik geef ze een half tabletje milbimax . Ik heb in het verleden gemerkt dat ze op een pasta wormenkuur niet goed reageren. Met 5 weken beginnen ze ook vast voedsel te eten. De kittens moeten daar wel heel erg aan wennen en in het begin moet je ze daar ook echt bij zetten willen ze gaan eten. Ik geef de kittens rauw vlees wat de moeder ook eet . Ik heb goeie ervaringen hiermee. Ook gaan ze vanaf deze leeftijd ook de kattenbak ontdekken. Het is een groot verschil per nestje hoe snel ze op de bak gaan. Er zijn nestjes die doen het vanzelf en je hebt erbij die moet echt wel regelmatig erop zetten.
wordt vervolgd.....
an ze op de kattenbak
Maak jouw eigen website met JouwWeb