Kurilian Bobtail rasbeschrijving .

Deze raskat vind zijn oorsprong op de Kurilen eilanden, behorende bij Rusland.
De eilanden liggen zeer afgelegen in een vulkanisch gebied en er heersen barre weersomstandigheden.
Niemand weet echt hoe oud het ras is en hoe ze daar terechtgekomen zijn, waarschijnlijk meegenomen door zeevaarders die zich daar vestigden.

De barre weersomstandigheden maakt de kat tot wat hij is vandaag de dag, een harde, stoere maar zeer sociale, lieve kat.
Mede door de barre weersomstandigheden is de staart van de kat door de tijd heen veranderd in een stompstaart, de stompstaart is dan ook dominant en kan in verschillende vormen en lengtes voorkomen en bevat diverse knikken, een Kurilian zal dan ook altijd deze stompstaart doorgeven aan zijn nageslacht.
De Kurilian kan zo'n beetje in elke kleurvariant voorkomen, behalve met points.

Op de Kurilen leven deze katten nog steeds in het wild, ze leven daar in familiegroepen, vergelijkbaar zoals een troep met wolven, ze zijn op elkaar aangewezen om te overleven, de groep is dan ook zeer hecht en erg sociaal.
De Kurilian houd van jagen en vissen, ze kunnen dan ook gek op water zijn.
Het karakter doet denken aan dat van een hond, en het uiterlijk op een haas met hun lange achterpoten en stompstaartje. 


Ergens rond 1950 zijn de eerste katten van de eilanden naar het vasteland van Rusland gehaald en langzaam werd dit ras daar bekend, maar het zou nog enkele deccenia duren voordat West Europa deze kat ontdekt.
 
Zoals de wilde variant leeft en doet zo is ook de gedomestiseerde variant, om het ras sterk en gezond te houden word er van tijd tot tijd vers bloed van de eilanden gehaald.
De katten passen zich zeer snel aan aan hun nieuwe situatie.